“Рахівщина туристична”- www.rakhiv.com.ua опублікував фото мандрівки на г.Близниця 2016р.

www.rakhiv.news
На www.rakhiv.news 22 Червня, 2016 10:54 Оновлення

“Рахівщина туристична”- www.rakhiv.com.ua опублікував фото мандрівки на г.Близниця 2016р.

Близниці (Близниця) – одна з найкрасивіших вершин Свидовецького хребта Українських Карпат – знаходиться недалеко від селищ Ясиня, Кваси Рахівського району Закарпатської області; її висота-1883 метри.

Фото Близниця 19.06.2016р. Ось чому вартує побувати на Близниці:

 

близниця
близниця
близниця-фото

гора_близниця

близниця_фото

близниця_фото

близниця_жандарми

близница_фото_2016

близница_гора

близниця_пейзажі

рахівщина_карпати

 

Рахівщина – відомий туристичний регіон. Любителів подорожей тут зустрінеш в будь-який час року. І це не дивно – тут проходять траси багатьох літніх і зимових маршрутів.

Близниця (Близниці), як і всі Українські Карпати, оспівана в піснях і казках. Одна з найцікавіших легенд – про назву вершини.

В околицях гори Петрос жила колись родина гуцула. Одного разу влітку до них приїхали знайомі зі своїми синами-близнюками. У гуцула була дочка-красуня. У довгих бесідах з’ясувалося, що діти в обох сім’ях народилися в один рік і день. Після цих відвідин дівчина і хлопці часто зустрічалися, гуляли в мальовничих околицях Петроса. Хлопці полюбили дочку гуцула, та й дівчині подобалися хлопці – один іншого краще. Довго терзала хлопців нерішучість, але все ж кожен в таємниці від брата відкрив дівчині свої почуття.

Батьки не опиралися можливому весіллю, тільки кому віддати перевагу – повинна була вирішити дівчина. Але і їй зробити вибір було важко. Нарешті, вона сказала братам: “Хто з вас принесе мені в подарунок шовкову квітку, тому віддам своє серце і руку”. Довго ходили хлопці по горах у пошуках шовкової квітки (так в Карпатах називають едельвейси).

Піднявшись на полонину, зустріли вони старого пастуха і розповіли йому про свої турботи. Старий чабан запропонував хлопцям засушені едельвейси, але вони відмовилися – не личить хлопцям ображати неправдою дівчину. Тоді пастух показав на прямовисні схили триголової гори: “Там росте шовкова косиця. Тільки дістати його може найсміливіший і сильний хлопець. Підніматися на скелі нелегко. До того ж квіти охороняють дуже красиві дівчата-чарівниці. Вони подарують їх вам, якщо ви назавжди залишитеся в їх гірському царстві. Інакше вони скинуть вас зі скель в глибокі ущелини … ”

Це не злякало хлопців. Любов додавала їм сили. Важкою і довгою була дорога в гори. На неприступному стрімчаку вони побачили, нарешті, одну квітку. Випереджаючи один одного, брати в поспіху підіймалися на прямовисні скелі. Кожному хотілося першим зірвати квітку. Одному з хлопців вдалося добратися до едельвейса. Але тут з’явилися дівчата-чарівниці, запрошуючи хлопців залишитися серед них. Не погодилися брати. І розсердилися горянки: “Не бачити вам щастя в житті!”

Під ногами хлопця, який дотягся до едельвейса, рушиться скеля, він зривається і, падаючи, збиває у прірву і свого брата …

Дівчина довго чекала хлопців. Не дочекавшись, пішла в гори на пошуки. На полонині старий пастух розповів їй про зустріч з хлопцями, показав скелі, до яких вони пішли. Піднялася дівчина до круч і побачила сліди страшної біди. Чи не винесла горя дочка гуцула і кинулася зі скелі в прірву …

Три вершини, розташовані поруч в цьому місці, жителі назвали близнюками. Найвища з них носить назву Близниця (так в місцевому діалекті зазвичай називають одну з дівчат-близнюків).

В дорозі ми зустрінемо скелі-уступи – Перший жандарм, Другий жандарм, Третій жандарм. Походження їх назви теж пояснює легенда. Здалеку три уступи на скелястих схилах Близниці нагадують людські фігури. Кажуть, розслідувати причини смерті братів-близнюків і дівчата приїхали жандарми. Почувши розповідь старого чабана, вони від страху скам’яніли. Так і стоять вони до сих пір, охороняючи місце загибелі трьох закоханих і перегороджуючи шлях усім, хто намагається підійнятися на кручі Близниці у пошуках едельвейсів …

На Близницю ведуть зручні стежки і дороги. Це зробило гору Близниця улюбленим місцем відпочинку учасників пішохідних і гірськолижних походів. Піднімаючись на Близницю влітку, ви побуваєте на полонинах – гірських луках, вкритих яскравим килимом квітів. Взимку ви будете підкорені казково-фантастичним оздобленням засніжених гір.

У лісах Свидовецького хребта, як і у всіх Карпатах, водяться ведмеді, дикі кабани, рисі, олені та косулі. Мешкає багато птахів: тетерева, глухарі, куріпки, фазани, сойки, яструби, влітку прилітають лелеки. У затінених місцях зустрічається саламандра, в озерах – тритони.

На схилах Близниці беруть початок струмки – Свидовець, Косівка, Станіслав, які впадають в Тису. У річках водиться райдужна та струмкова форель, харіус.

Зима тут зазвичай м’яка, сніжна, середня температура коливається від – 3 ° до – 5 ° С. Схили гори – різної крутизни і довжини, тому дуже зручні для катання на лижах. До того ж туристам не доводиться самим підніматися в гору. До їхніх послуг – кілька підйомників.

Туристи на Близницю піднімаються в будь-який час року, за винятком невеликого періоду зими, коли настають сильні морози, погана видимість або обмерзання.

За матеріалами www.rakhiv.com.ua Рахів туризм

www.rakhiv.news
На www.rakhiv.news 22 Червня, 2016 10:54 Оновлення