Рахівське районне управління юстиції інформує. Компенсації організаціям середнього заробітку призовників і контрактників.

www.rakhiv.news
На www.rakhiv.news 19 Листопада, 2015 15:32

Рахівське районне управління юстиції інформує. Компенсації організаціям середнього заробітку призовників і контрактників.

Компенсації організаціям середнього заробітку призовників і контрактників.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 № 911 внесено зміни до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям (далі — організація) у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 № 105 (далі — Порядок).
Відтак, згідно з Порядком компенсація здійснюється організаціям у межах середнього заробітку працівників:
• призваних починаючи з 18.03.2014 на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
• прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, починаючи з 08.02.2015;
• призваних на строкову військову службу, починаючи з 11.06. 2015;
• призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, починаючи з 11.06.2015.

Крім того, до статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (далі — Закон № 2232) також внесено низку змін:
1. Починаючи з 08.02.2015 за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, але не більше одного року, зберігалося місце роботи (посада), середній заробіток в організації незалежно від підпорядкування та форми власності (за рахунок роботодавця) відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» від 15.01.2015 № 116-VIII.
2. Громадяни України, призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» від 14.05.2015 № 433-VIII.
Тобто з 08.02.2015 зазначеній категорії громадян середній заробіток в організації зберігався на загальних підставах, а починаючи з 11.06.2015 організаціям цей заробіток компенсується за рахунок державного бюджету.
У такому ж порядку здійснюються виплати громадянам, які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом (щодо змін до ч. 4 ст. 119 КЗпП).

www.rakhiv.news
На www.rakhiv.news 19 Листопада, 2015 15:32